Jediot Achronot: Netanjahu podporuje útok na Irán pred voľbami v USA

10.08.2012 Celý región

Jeruzalem 10. augusta (TASR) - Izraelský premiér a minister obrany podporujú útok na nukleárne závody Iránu pred novembrovými voľbami v USA, nemajú však kľúčovú podporu vo svojom kabinete ani armáde. Uviedli to dnes izraelské noviny Jediot Achronot.

Správa najpredávanejšieho izraelského denníka prišla v čase rastúcich dohadov o tom, že vojna s Iránom môže bezprostredne hroziť, aj keď by mohla narušiť principiálne vzťahy medzi Izraelom a Spojenými štátmi.

"Ak by to bolo podľa Benjamina Netanjahua a Ehuda Baraka, izraelský vojenský útok na nukleárne zariadenia v Iráne by sa uskutočnil v blížiacich sa jesenných mesiacoch, pred novembrovými voľbami v Spojených štátoch," uviedli dvaja poprední komentátori novín. Článok zrejme vychádzal z rozhovorov s ministrom obrany Barakom, neobsahoval však žiadne priame citáty, informovala tlačová agentúra Reuters.

Hovorcovia premiéra Netanjahua a Baraka sa k záležitosti odmietli vyjadriť.

Podľa správy sa obom lídrom nepodarilo presvedčiť ďalších ministrov bezpečnostného kabinetu na pozadí námietok armády v súvislosti s veľkými taktickými a strategickými prekážkami takejto operácie.

"Rešpekt, ktorý v minulosti vytváral svätožiaru okolo premiérov a ministrov obrany a pomáhal im získať väčšinu pre vojenské rozhodnutia, je preč, už ho niet," uviedol Jediot. "Buď sú iní ľudia alebo je iná realita," dodáva článok.

Zdroj: Reuters
 

Vyberte región